Майстер ресторанного обслуговування
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
- Керує обслуговуючим персоналом або самостійно обслуговує постійних клієнтів або VIP-персон у закладах ресторанного господарства зі складною сервіровкою та під час тематичних святкових заходів.
- Бере участь або самостійно створює рекламні продукти (ескізи) під час оформлення банкетного залу, барної стійки, вітрин і приміщення.
- Перевіряє належний стан отриманого посуду, приборів, столової білизни.
- Бере участь в організації технологічних процесів сервісного обслуговування іноземних клієнтів з використанням однієї з міжнародних мов.
- Надає вичерпну інформацію клієнтам щодо калорійності продукції (вмісту жирів, білків і вуглеводів) інгредієнтів, способу приготування та куштування страв, напоїв, десертів тощо.
- Контролює автоматизовану систему виклику персоналу до кабінки постійних клієнтів і поважних гостей.
- Стежить за своєчасним приготуванням страв, напоїв, десертів тощо керує процесом або безпосередньо подає їх клієнтам різними способами ("до столу", "в обхід", з використанням допоміжного столика тощо) відповідно до загальноприйнятих правил послідовності куштування та сервірування або попередньо замовленого сервісного обслуговування під час тематичних вечірок, бенкетів тощо.
- Перевіряє вихід порцій за допомогою вимірювального устаткування.
- Здійснює розрахунки з клієнтами із застосуванням готівкової або безготівкової форм.
- Веде облікові операції для надання розрахункової звітності за робочі добу та/або тиждень, заповнює товарно-касову книгу, проводить обнулення електронно-касового апарата.
- Організовує спеціальні види обслуговування бенкетів, вечірок, інших заходів.
- Складає та подає замовлення на закупівлю необхідних товарів.
- Контролює роботу, процес обслуговування клієнтів іншим персоналом.
- Встановлює та перевіряє справність ваговимірювальних приладів, електронно-касових апаратів, торгово-технологічного устаткування, виробничого інвентарю та інструменту, готує пакувальний матеріал, оформлює цінники.
- Забезпечує дотримання належного санітарного стану буфету, барної стійки.
- Веде облік реалізованих товарів кожного найменування, складає товарні звіти.
- Здійснює інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей.
- Бере участь у доборі персоналу.
ЗНАТИМЕ:
- Асортимент, рецептури, технологію виготовлення страв і напоїв.
- Кулінарну характеристику страв і напоїв.
- Правила та технічні заходи обслуговування клієнтів.
- Основи управління персоналом.
- Форми складання серветок.
- Правила оформлення столу квітами й іншими прикрасами.
- Ознаки доброякісних закуплених товарів, кулінарних виробів, страв, булочних і кондитерських виробів, правила їх нарізання, деконтації, фламбування та розподілу на порції, правила розміщення та викладання на буфетних прилавках і барних стійках.
- Види меню, винних карток, порядок запису страв і напоїв у меню.
- Правила та порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення та температури.
- Відповідність асортименту винно-горілчаних виробів характеру страв.
- Порядок оформлення рахунків і форми розрахунку із клієнтами, у тому числі за кредитними картками.
- Види та призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання.
- Правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного устаткування, електронно-касового апарата.
- Правила використання та призначення у торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду.
- Терміни реалізації та температурний режим зберігання та відпускання закупних товарів, кулінарних виробів, страв, булочних і кондитерських виробів.
- Терміни перевірки вагів, клеймування гирь.
- Правила складання товарних звітів.
- Правила роботи закладів ресторанного господарства.
- Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.
- Основи психології.
- Принципи професійної етики.
- Одну з міжнародних мов.
- Міжнародні стандарти обслуговування клієнтів.
- Різновиди кухні (національної, європейської, американської, вегетаріанської, під час релігійного посту, азіатської, ”фаст-фуду” тощо).
- Правила та норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.