Продавець непродовольчих товарів
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
- Готує робоче місце: перевіряє наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готує до роботи ЕККА або контрольно-касову книгу, отримує і готує пакувальний матеріал.
- Готує товар до продажу, розпаковує, розглядає зовнішній вигляд виробу, комплектує, перевіряє експлуатаційні властивості, підпрасовує.
- Розміщує та викладає товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи.
- Заповнює та прикріплює ярлики ціни. Оформлює вітрини прилавків.
- Прибирає нереалізовані товари і тару.
- Обслуговує покупців, показує товари, демонструє їх в дії, консультує щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону.
- Здійснює відмірювання, зважування, підрахунок вартості покупки, зчитує сканером штрих-кодові позначки товару, відбиває вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або перевіряти реквізити наданого чека), видає покупку.
- Підраховує гроші (чеки) та здає їх в установленому порядку. Звіряє суму реалізації з показниками касового лічильника. Готує товари до інвентаризації.
ЗНАТИМЕ:
- асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, зберігання, технічні можливості, ознаки браку;
- умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві;
- перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню);
- правила підготовки товарів до продажу;
- способи показу і упакування товарів;
- принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин;
- правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару;
- прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів;
- шкали розмірів і правила їх визначення;
- правила зберігання товарів і терміни їх реалізації;
- порядок використання товарно-касових книг;
- правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів;
- порядок розрахунку з покупцями;
- правила поводження з тарою;
- порядок обміну товарів; правила продажу непродовольчих товарів;
- правила торговельного обслуговування населення;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.