Продавець продовольчих товарів
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
- Бере участь у прийманні товарів: перевіряє заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховує штучні товари, перевіряє якість за результатами зовнішнього огляду.
- Забезпечує зберігання товарів за кількістю та якістю.
- Готує товари до продажу: перевіряє цілісність пакування, розпаковує із зовнішньої тари; перевіряє наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирає, протирає, зачищає, нарізає, фасує товари; забезпечує наявність відповідно оформлених цінників; розміщує і викладає товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства.
- Готує робоче місце до роботи: встановлює і перевіряє справність ваговимірювальних приладів, електронного контрольно-касового апарату. виробничого інвентарю, інструментів; отримує і готує пакувальний матеріал.
- Пропонує і показує товари.
- Консультує покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів.
- Пропонує взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари.
- Нарізає, зважує і упаковує товари, підраховує вартість покупки, перевіряє реквізити чека, видає покупку.
- Підраховує гроші, здає їх у встановленому порядку.
- Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до інвентаризації.
- Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються).
- Бере участь в оформленні прилавкових вітрин.
ЗНАТИМЕ:
- асортимент, класифікацію, характеристику, харчову цінність товарів, терміни зберігання товарів даної групи, роздрібні ціни на товари;
- ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання;
- правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару;
- порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
- правила зберігання товарів і терміни їх реалізації;
- правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА;
- правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду;
- форми і методи обслуговування покупців;
- правила продажу продовольчих товарів;
- правила торговельного обслуговування населення; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.